ULI WAGNER

Design Lab
For Interior Planning & Strategy

Brooklyn Brownstone, New York 2020

Uli Wagner Design Lab completed refurbishment of a Brooklyn, NY Historic Townhouse. The Townhouse is located in the newly chic Fort Greene area. Built in 1901, the 3,240 sf brownstone, measures 18×50, and sits on a 18×75 square foot lot. This property comprises a generous upper triplex, a lush rear garden, an enormous storage cellar, and a one-bedroom garden apartment. The brownstone was not gut renovated, rather it was carefully upgraded, taking the age of the building into consideration. Original staircases, floors, doorways, mouldings, mantles, and high ceilings were kept to preserve the beauty and character of the building. Adding distinctive touches, the design team used this great opportunity to give a modern feel to the historic building. Nonetheless, the original floor plans were conserved and reused for working and living functions.
The ground floor houses a guest apartment with a private entry and access to the backyard. The parlor floor is designed as a spacious working area for the creative owner. High ceilings and floor-to-ceiling windows fill the space with light throughout the day. The restored staircase leads to the second floor with the master bedroom along the ensuite bathroom, and additional space for gatherings. The third floor accommodates the open kitchen with dining area and airy living room. The design team managed to smartly introduce the central air in a hidden fashion, without disturbing original ceiling crowns and mouldings. The whole brownstone is furnished with custom and unique pieces picked by Uli Wagner Design Lab team. As a next step, preparations are being made for extending the space to the roof and constructing a terrace there.